Tüm çalışmalarımız en az on yıllık saha denetim tecrübesine sahip Elektrik Mühendislerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir.
2009 yılından beri Türkiye genelinde endüstriyel tesislere ilkeli mühendislik çözümleri sunmaya büyük gurur ve mutlulukla devam ediyoruz..
Tüm çalışmalarımız en az on yıllık mesleki saha uygulama deneyimine sahip İş Güvenliği Uzmanlarımızın eşliğinde gerçekleştirilmektedir.
" güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri " felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Elektriksel riskler kapsamında yaygın olarak en çok bilinen 'akıma kapılma riski'nin yanı sıra, doğrudan ve dolaylı olarak çok sayıda elektrik tehlike kaynaklarının meydana getirdiği elektriksel kazalarla karşılaşmak mümkündür. Özellikle endüstriyel tesislerde elektriksel iş kazalarının oldukça yoğun yaşandığı bilinmektedir.
Endüstriyel işletmelerin değişken proses koşulları kaynaklı unsurlar başta olmak üzere, elektrik tesisat ve bileşenlerinin henüz tasarım aşamasında muhtemel hatalı dizayn edilmesi sonucunda yakın ve uzun vadede elektriksel kaza ve elektrik kaynaklı yangın riskleri kendini göstermektedir. Bu bağlamda, elektrik tesisatlarının doğrudan ve dolaylı sebeplerle canlıların akıma kapılma, çarpılma ve/veya gerilime maruz kalma gibi çeşitli risklerinin ötesinde işletmenin bütünü için potansiyel bir yangın tehdidi unsuru olduğu da unutulmamalıdır.
Ulusal ve global itfai olaylar incelendiğinde iş kazalarının önemli aktörleri arasında elektrik ilk sıralarda yer almaktadır. Elektriksel risklerin iyi analiz edilmemesi, bilhassa işletmelerde yapılan risk değerlendirme çalışmalarında olasılık ve/veya şiddet çarpanlarının yetersiz ya da hatalı puanlama ile sınıflandırılması neticesinde elektriksel risk boyutu ve muhtemel sonuçları hususunda alınması gereken verimli aksiyonların önüne geçilmektedir.
elektriksel bilgi bankası teklif al
" güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri " felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Büyük endüstriyel tesislerde proses koşulları açısından sürekli değişen üretim kritelerine uygun olmaksızın (gerekli revizyonlar yapılmaksızın) mevcut haliyle kullanımına devam edilen elektrik tesisat ve bileşenlerinin kazalara, yaralanmalara, yangın ve hatta ölümlere sebebiyet verdiği çeşitli iş kazası tutanaklarında ve/veya adli kayıtlarda yer almaktadır. Buna bağlı olarak, proses değişkenleri ile adaptasyonu sağlanmayan ya da yeterli ve/veya verimli aksiyonların alınmaması neticesinde enerji talep analizinin ısrarla daha sonraki planlara atılması elektriksel iş kazalarının bir kök sebebidir.
Elektriksel planlı bakımların periyodik olarak yapılmaması ve elektrik tesisatlarının periyodik kontrollerinde takvim şaşmaları (zaman aşımı) ve kontrol mühendisinin tecrübe yetersizliği kaynaklı yaşanan aksaklıklar da işletmelerde farklı bir risk örtüsü yaratmaktadır. Hiçbir işletme 'risklerimizden haberimiz yoktu' şekilde bir ifade/savunma kullanma hakkına sahip değildir. Özellikle ramak kala olayları, yangın, yaralanma ya da can kaybına neden olabilen muhtemel elektrik kaynaklı bir kaza ardından geç de olsa önleyici aksiyonların kıymeti ile tanışan çok sayıda işletme ile karşılaşmak da mümkün olmaktadır. Ancak bu tip yaşanması kati suretle istenmeyen kayıpların telafisi sıkça zaman imkansız boyutlara da ulaşabilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında işveren yükümlülüğü; 'İşveren; çalışma ortamının ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama, sürdürme ve geliştirme amacı ile iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.' ifadesi oldukça bir şekilde yer almaktadır.
elektriksel bilgi bankası teklif al
" güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri " felsefemizle ;
yaklaşık 15 yıldır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Resmi Gazete Tarihi: 29.12.2012 ve Resmi Gazete Sayısı: 28512 olan İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında yine işveren yükümlülüğü hususunda; 'Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmiş olması; işverenin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.' ifadesi de bulunmaktadır.
Ancak, risklerin tespitini yapma ya da yaptırma zorunluluğu bulunan tüm işletmeler için risk mertebesinin (şiddet ve olasılık hesaplamaları ile) tayini büyük hassasiyet ve mesleki deneyim gerektiren bir konudur. Bilhassa elektriksel risklerin detaylı değerlendirilmesi ve önleyici aksiyonların alınması kapsamında konunun uzmanı Elektrik Mühendislerinden destek alınması kaçınılmaz bir gerçek ve ihtiyaçtır.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında iş ekipmanlarının periyodik kontrollerini gerçekleştiren tüm mühendislerimiz İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini Yapmaya Yetkili Kişilerin Kayıt ve Eğitimlerine İlişkin Tebliğ gereğince ilgili eğitimlerini tamamlamış olup EKİPNET Sisteminde kalıcı kayıt numaralarına sahiptir. Tüm elektriksel periyodik test, ölçüm, kontrol ve raporlama hizmetlerimiz, İş Ekipmanları Periyodik Muayene Uzmanı sertifikalı meslekte en az on yıllık endüstriyel saha denetim tecrübesine sahip İş Güvenliği Uzmanı SMM Elektrik Yüksek Mühendislerimiz tarafından yapılmaktadır.
elektriksel bilgi bankası teklif al
" güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri " felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Elektrik Mühendisleri Odası kayıtlı, konusunda uzman ve en az on yıllık saha tecrübesine sahip Elektrik Yüksek Mühendisi Müşavir kadromuz tarafından başta endüstriyel tesisler olmak üzere trafolu işletmelerde trafo yüksek gerilim işletme sorumluluğu, trafo periyodik kontrolleri ve çeşitli konularda yüksek gerilim tesislerinde elektriksel iş güvenliği açısından yüksek gerilim risk analizi hizmetleri sunmaktayız.
Özellikle yüksek gerilim hatları ve YG trafoları kaynaklı iş güvenliği tehlike unsurları ve elektriksel güvenlik yönetimi konusunda İş Güvenliği Uzmanı Elektrik Yüksek Mühendisi kadromuzla elektriksel risk analizi raporu ardından önleyici aksiyon desteği hususunda da bilgi akışı sağlamaktayız. İş güvenliği kapsamında endüstriyel tesislerde elektrik kaynaklı yangın risk analizi, elektrik tesisatı proses güvenliği açısından elektriksel risk değerlendirme çalışmaları tarafımızca hazırlanarak işletmelerde emniyetli çalışma koşulları ve yasal mevzuatlar çerçevesinde katma değerler sağlanmaktadır. Trafo yüksek gerilim sistemleri ekspertizi, trafo iş güvenliği yönetimi, trafo işletme sorumluluğu danışmanlığı, trafo işletme bakım sorumluluğu, elektriksel periyodik kontroller kapsamında SMM Elektrik Mühendisi kadromuzdan daima teknik bilgi alabilirsiniz.
elektriksel bilgi bankası teklif al
" güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri " felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde can ve mal güvenliğini tehdit eden tehlikeli durumlara karşı hayati ve maddi genel iş ve proses güvenliğini sağlamak, kaza ve kayıpları önlemek için gerekli yüksek gerilim sistem ve bileşenlerinin emniyetli işletilmesi hizmetidir. İlgili Türk standartları bu Yönetmeliğin tamamlayıcı ekidir. Yönetmelikte bulunmayan hükümler için EN, HD, IEC, VDE gibi standartlar göz önüne alınır. Bu bağlamda YG trafo yüksek gerilim işletme sorumluluğu hizmetlerinin üstlenilmesi uzmanlık ve deneyim gerektirir.
Elektrik kuvvetli akım tesisleri : İnsanlar, diğer canlılar ve eşyalar için bazı durumlarda (yaklaşma, dokunma vb.) tehlikeli olabilecek ve elektrik enerjisinin üretilmesini, özelliğinin değiştirilmesini, biriktirilmesini, iletilmesini, dağıtılmasını ve mekanik enerjiye, kimyasal enerjiye, ışığa vb. enerjilere dönüştürülerek kullanılmasını sağlayan tesislerdir.
Alçak gerilim : Etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası gerilimdir.
Yüksek gerilim : Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir.
Tehlikeli gerilim : Etkin değeri alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
elektriksel bilgi bankası teklif al
" güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri " felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, Transformatör başlığı kapsamında;
MADDE 65 - (1) Transformatörün kurulacağı odanın bütün duvarları, tabanı ve tavanı en az 120 dakika süreyle yangına dayanabilecek şekilde yapılır.
- 2) Yağlı transformatör kullanılması durumunda;
- a) Yağ toplama çukurunun yapılması gerekir.
- b) Transformatörün içinde bulunacağı odanın bina içinde konumlandırılması hâlinde; bir yangın hâlinde transformatörden çıkan dumanların ve sıcaklığın
binadaki kaçış yollarına sirayet etmemesi ve serbest hareketi engellememesi gerekir.
- c) Uygun tipte otomatik yangın algılama ve söndürme sistemi yapılır.
- 3) Ana elektrik odalarından ve transformatör merkezlerinden temiz su, pis su, patlayıcı ve yanıcı sıvı ve gaz tesisatı donanımı ve ekipmanları geçirilemez
ve üst kat mahallerinde ıslak hacim düzenlenemez.
bölümü yer almaktadır.
" güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri " felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Endüstriyel işletmelerin yüksek gerilim tesislerinde elektriksel iş güvenliği kapsamında, aylık olarak aşağıdaki (gözle muayene vb rutin) periyodik kontroller gerçekleştirilebilir. Ancak, yüksek gerilim tesislerinde detaylı Yüksek Gerilim Risk Analizi ya da çok daha kapsamlı bir uygulama olan ve tesisin tamamında yer alan tüm elektrik tesisat ve bileşenlerini içeren detaylı ERA Elektriksel Risk Analizi yapılması önerilir.
DİREK TİPİ TRAFO TESİSİ AYLIK GENEL PERİYODİK KONTROL KRİTERLERİ
Branşman hattının durumu, kesiti, türü . ENH direkleri ve izolatörleri . Parafudr tesis durumu . Parafudr topraklaması koruma topraklaması ile birleştirilmesi . Ayırıcı ve kumanda mekanizması, topraklama sistemine bağlantısı . YG sigortaları . Koruma topraklaması, işletme topraklaması ve bağlantıları . AG kablosu tesisi . Trafonun durumu, buşinglerde çatlak, kırık, yağ sızdırma vs. durumu . Ölçü bölümü mühürleri ve pano . Slikajel varsa durumu, rengi . Ölüm tehlikesi levhası ve korkuluk . Güvenlik ekipmanları (izole eldiven, izole sehpa, YG gerilim dedektörü, manevra ıstankası vb.) . Trafo yağı delinme testleri . Tek hat şeması, işletme talimatı . Tesis emniyet mesafeleri . Trafo tesisi ve varsa ENH direkleri topraklama direnci . Topraklama geriliminin izin verilen dokunma gerilimine göre kontrolü
elektriksel bilgi bankası teklif al
" güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri " felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Endüstriyel işletmelerin yüksek gerilim tesislerinde elektriksel iş güvenliği kapsamında, aylık olarak aşağıdaki (gözle muayene vb rutin) periyodik kontroller gerçekleştirilebilir. Ancak, yüksek gerilim tesislerinde detaylı Yüksek Gerilim Risk Analizi ya da çok daha kapsamlı bir uygulama olan ve tesisin tamamında yer alan tüm elektrik tesisat ve bileşenlerini içeren detaylı ERA Elektriksel Risk Analizi yapılması önerilir.
BİNA TİPİ TRAFO MERKEZİ AYLIK GENEL PERİYODİK KONTROL KRİTERLERİ
Branşman hattının durumu, kesiti, türü . ENH direkleri ve izolatörleri . Trafo merkezindeki bütün kapıların kilitlenebilirliği . Bütün kapıların dışa doğru açılabilirliği . YG ve AG Ana Panosu bölümünün durumu . Trafo merkezindeki bütün metal aksam topraklaması . YG hücreleri önünde, zeminde izole halı . Topraklama bağlantıları (gevşeklik, oksitlenme, vs.) . Güvenlik ekipmanları (izole eldiven, izole sehpa, YG gerilim dedektörü, manevra ıstankası vb.) . Bütün teçhizat adreslenmesi . Trafo odası havalandırması . Trafo hücresi içinde yanıcı malzeme var mı? . Trafo koruma ve işletme topraklaması bağlantıları . Trafo etrafındaki güvenlik mesafeleri . Trafo YG kablo ve bara montajı kontrolü . Yağlı tip trafo ve genleşme kaplı ise slikajel durumu . Trafo yağı delinme testleri yaptırılıyor mu? . Havalandırma panjurlarındaki tel kafeslerin durumu . Ayırıcı manevra kolları, kilitleme tertibatı . Tek hat şeması, işletme talimatı . Ölüm tehlikesi levhası (ENH varsa korkuluk) . ENH varsa tesis emniyet mesafeleri . Trafo merkezi ve varsa ENH direkleri topraklama direnci . Topraklama geriliminin izin verilen dokunma gerilimine göre kontrolü . Trafo odasında yangın algılama dedektörü, yangın söndürme tüpü/sistemi ve acil aydınlatma armatürü . Binanın temel ve duvarlarının çatlak, çökme, nem, sıva ve badana yönünden kontrolü . Akü ve redresör kontrolü
elektriksel bilgi bankası teklif al
" güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri " felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
ELPEK Mühendislik Elektriksel Periyodik Kontroller olarak, kurulduğumuz 2009 yılından bu yana hizmet sunduğumuz büyük endüstriyel tesislerde yüksek hassasiyetle fark yaratan mühendislik çözümleri üretmeye devam ediyoruz.
ELPEK, elektrik tesisatlarının periyodik kontrolleri, periyodik bakımları ve periyodik ölçüm faaliyetleri kapsamında; elektrik topraklama tesisat ölçümü, paratoner tesisatı ölçümü, aydınlık seviyesi ölçümü, termal kamera ölçümü, trafo planlı bakımı, trafo yağ izolasyon ölçümü, elektrik kuvvetli akım tesislerinde yüksek gerilim işletme sorumlusu faaliyetleri, elektrik iç tesisat kontrol raporu, jeneratör kontrolleri, ARC FLASH analizi, patlamadan korunma ve büyük kazaların önlenmesinde ERA elektriksel risk analizi, HAZOP kapsamında elektrik tesisat ve bileşenlerinde risk değerlendirme, katodik koruma ölçümü, harmonik ölçümü, makine topraklama ölçümü, pano topraklama ölçümü, elektrik pano tesisatı kontrolleri, trafo tip testleri, işletme topraklama ölçümü, koruma topraklama ölçümü, süreklilik testi, çevrim empedansı ölçümü, rcd kaçak akım koruma rölesi testi, süreklilik testi, toprak özgül direnci ölçümü, elektrik tesisatı periyodik fenni muayeneleri, bağımsız denetimler, elektriksel güvenlik testleri konularında ülke genelinde faaliyet göstermektedir.
ELPEK, iş güvenliği denetimleri başta olmak üzere çalışma ortamı teftişleri, isig kontrol ve denetimlerinde de genellikle talep edilen TSE, TMMOB, EMO, TURKAK vb gibi akreditasyon, yasa, yönetmelik, ilgili standartlar gibi yürürlükteki elektriksel mevzuatlara uygun bağımsız ve tarafsız elektriksel periyodik kontrol, test, ölçümleri yaparak, elektrik tesisatı periyodik kontrol raporu hazırlamaktadır.
elektriksel bilgi bankası teklif al
" güvenilir, titiz ve özgün fark yaratan mühendislik çözümleri " felsefemizle ;
yıllardır olduğu gibi Türkiye geneline hizmet sunmayı sürdürüyoruz.
Yüksek gerilim risk analizi ve trafo risk analizi hakkında sıkça sorulan sorular :
1) Yüksek gerilim risk analizi nedir? Trafo risk analizi nedir? ERA elektriksel risk analizi nedir?
2) Yüksek gerilim tesislerinde risk analizi nasıl yapılır? Trafo risk analizini kim yapar?
3) YG yüksek gerilim trafo risk analizi zorunlu mu ? YG risk analizi yönetmeliği nedir?
4) Yüksek gerilim risk değerlendirmesini kimler yapar? Risk mühendisi ne iş yapar?
5) YG yüksek gerilim riskleri nelerdir? yüksek gerilim yangın risk analizi nedir?
6) Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde risklerin değerlendirmesi nasıl yapılır?
7) Elektrik Yüksek Gerilim Tesislerinde iş güvenliği kuralları ve riskler nelerdir?
8) Yüksek gerilim trafo güvenliği nedir? Trafo yangını nasıl meydana gelir?
9) Yüksek gerilim hatları ve trafoda manyetik alan ve radyasyon tehlikeleri nelerdir?
10) Trafo yüksek gerilim risk eksperliği nasıl yapılır? Trafo periyodik kontrol kriterleri?
11) Trafoların aylık, günlük ve yıllık iş güvenliği periyodik kontrol esasları nelerdir?
12) Elektrik yüksek gerilim tesislerinde iş güvenliği nasıl sağlanır? Kim sorumludur?
13) Yüksek Gerilim İşletme Sorumlusunun görev ve sorumlulukları nelerdir?
Yüksek gerilim trafo tesisatları, trafo ölçüm teknikleri, trafo ile ilgili eğitimler, Yüksek Gerilim Trafo İşletme Sorumluluğu raporu hazırlama esasları, trafolarda iş güvenliği, trafo yangını, trafo manevra talimatı, trafolu tesislerde riskler, orta gerilim, yüksek gerilim iletken kesitleri, yüksek gerilim ekipmanlarının özellikleri, trafo kontrol formu, trafo risk değerlendirmesi, trafo müşavirlik sözleşmesi, yg trafo test ölçüm fiyatları, elektrik kuvvetli akım tesislerinde enerji yönetimi, yüksek gerilim trafo sistemleri ve birbirinden farklı çok sayıda elektriksel anlamda sıkça merak edilen saha denetim konuları ile teknik ve güncel konular hakkında detaylı bilgi paylaşımı yapılan elektriksel bilgi bankası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
elektriksel bilgi bankası teklif al